PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

MUH. STANDARTLARI

Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. RESMİ GAZETE

DUYURULAR

Mali müşavirlik mesleğine bakış açısı değişti

Bursa SMMM odası   Ticaret Mevzuatı ve Muhasebe Standartları Komisyonu tarafından  düzenlenen Kurumsallaşma ve kurumsal yönetimde meslek mensuplarının rolü isimli çalıştay Komisyon Başkanı SMMM Kasım Çapraz'ın moderatörlüğünde   ve  Komisyon üyeleri SMMM Selma Çiçek ve SMMM İsmail Saynak  'ın  raportör olarak katılımları ile  gerçekleştirildi.

Başkanı SMMM Kasım Çapraz, Yeni Türk Ticaret Yasasının getirdiği anlayışın yönetim, denetim ve meslek sahibi kişilerin fonksiyonunu değiştirdiğini ifade ederek, “Mali müşavirlik mesleğine bakış açısı değişti” dedi.

Çalıştayda konuşan Kasım Çapraz, Yeni Türk Ticaret Yasasının yürürlüğe girmesinin ardından geçen 5 yıllık süreçte gelişen yeni iş yapma biçimlerinin yönetim, denetim ve meslek sahibi kişilerin fonksiyonunu değiştirdiğini söyledi.

Çapraz, “Mali müşavirlik mesleğine bakış açısı değişti. Mesleğe duyulan ihtiyaç arttı. İşletmelerin  muhasebe bilgi sistemlerine , hatta yönetim bilgi sistemlerine  ihtiyacı doğduğunu söyledi.

Yeni TTK ile Yönetim Ve Yönetim Kurulu Kavramları birbirinden ayrılmış, yönetim kurulu üyeliğinde şirket ortağı olma şartı kaldırılarak şirket yönetiminde profesyonelliğin önü açılmıştır.

Muhasebe , finans denetimi , finansal planlama , iç kontrol ve risk yönetimi  gibi modern işletmecilik kavramları kanun metninde yer alarak kurumsal yönetimin gereğini ortaya koymuştur

Yeni TTK ile muhasebe mesleğinde verilen hizmet yapısı değişmeye, mesleğin anlamı yol gösterici bir hal almaya başlamıştır.   

Yeni  TTK  ile   şirketlerde azlık haklarının yeniden düzenlenip  zenginleştirmesi sonucu pay sahipleri demokrasisi sağlanarak eşit işlem kuralı sağlanmıştır.

Yeni TTK nın getirdiği  özen ve bağlılık yükümlülüğü , ultra vires kuralının kaldırılması, eşit işlem zorunluluğunun getirilmesi, bağımsız denetim ve internet sitesi, denetçilerin genel kurul toplantılarına katılma zorunluluğu Kurumsal Yönetim Anlayışının 4 temel  fonksiyonu olan Sorumluluk , Adillik, Şeffaflık, hesap verilebilirlik  konularına örnek olarak gösterilebilir.